Gå til innholdet
Annonser
phonak Vestfold Audio AS

Ergoterapeut til VM i mai!

03.05.2024

Sofie Østerbø Jansen er veldig lykkelig og bittelitt spent. Den 17. mai deltar hun i Para-VM i Kobe. Målet er nådd, og å sette seg mål er noe ergoterapeuten gjør mye av, både privat og på jobb.

Sofie Østerbø Jansen trener stort sett hver dag på sin framerunning. Foto privat.

Sofie Østerbø Jansen trener stort sett hver dag på sin framerunning. Foto privat.

Av Jartrud Høstmælingen   

– Framerunning er en stor trehjulssykkel uten pedaler, med brystplate, sete og styre. Jeg løper med den, og uten at bena belastes ugunstig. Den er et fint aktivitetshjelpemiddel for mange, og burde bli mer kjent blant ergoterapeuter i Norge. I Danmark er den mye mer utbredt. Framerunning er ikke bare en sport, den kan også brukes under sosialt samvær med venner, enten man vil gå eller løpe seg en tur, forklarer Jansen.

Arbeidsplassen til toppidrettsutøveren er godt tilrettelagt for å kunne forsvinne et par tre uker nå og da i forbindelse med ulike mesterskap. 28-åringen er vokst opp på Voss og arbeider som organisasjonsrådgiver og ergoterapeut i Norges Handikapforbunds Ungdomsorganisasjon (NHFU) i Oslo.
– Jeg jobbet i det kliniske fagfeltet tidligere, og trivdes godt der også, men det var ikke alltid like enkelt å kombinere med framerunningen, sier hun.

Smertefri frihetsfølelse
Hun forteller at det hun liker best ved idrettsgrenen er frihetsfølelsen den gir, og at hun kan løpe uten at det gjør vondt. Hun har alltid elsket sport og konkurranser, men det var først som 23-åring at hun ble kjent med framerunning. Inntil da hadde løpingen vært preget av mye feilbelastninger og smerter i ledd som hofter og knær for idrettsutøveren som er diagnostisert med en mild form av Cerebral Parese.

– Jeg håper folk får øynene opp for mangfoldet av muligheter framerunning gir. Den passer for så mange, enten de er nesten helt uten gangfunksjon eller de ikke er så preget av det, sier hun.

Sofie Østerbø Jansen har alltid et mål om å komme til et mesterskap, og hun trener stort sett hver dag, noen ganger to ganger per dag. Det er både styrke, spenst, hurtighet, fleksibilitet og utholdenhet som må trenes for å kunne hevde seg i framerunning.

Viljesterk
– Jeg er ikke så god taper og har veldig stor viljestyrke. Sier kritikerne at jeg ikke kommer til å klare noe, gjør jeg alt jeg kan for å motbevise det, ler hun og forklarer at det er takket være iherdig innsats at hun er så sterk i kroppen, kan gå på sine to bein, har tatt sertifikatet, har egen leilighet og fast jobb.

Copyright © 2024 Ergoterapeutene

Norsk Ergoterapeutforbund
Stortingsgata 2, 0158 OSLO
Tlf: 22 05 99 00
Epost: post@ergoterapeutene.org

Ansvarlig redaktør:
Else Merete Thyness
E-post: emt@ergoterapeutene.org
Mobil: 95 73 93 13

Annonseansvarlig:
Erik Sigurdssøn
E-post: erik@addmedia.no
Mobil: 90 03 09 43

Ergoterapeuten er medlem av
Fagpressen

Personvernerklæring

Til Ergoterapeutene.org

Ergoterapeuten er utgitt av
Norsk Ergoterapeutforbund
www.ergoterapeutene.org